Jeg reiste som kadett med med skoleskipet Christian Radich til USA i 1975. Det var en markering av 150-årsjubileet for den første utvandringen fra Norge til USA. Turen startet i Oslo og gikk via Stavern og Kristiansand til Stavanger som en opplæring av over 80 kadetter. Fra Stavanger seilte vi via Ekofisk-feltet, gjennom den engelsk kanalen til Tenerife. Noen timers landligge for å bunkre opp proviant, vann og drivstoff i Santa Cruz ble mitt første møte med Kanariøyene. På den tiden hadde masseturismen dit ikke startet og det var nesten ingen som kunne engelsk. For ikke å snakke om svensk og norsk.

Turen over Atlanteren var en drøm. Jens Evensen var med på turen og vi hadde noen hyggelig samtaler på akterdekket mens jeg sto bøyevakt. Fint vær og vi gikk kun i shorts dag og natt. Vi ble storslått mottatt i Miami, Norfolk, Washington, Philadelphia, Baltimore og New York. I hver havn var det et tettpakket program hvor vi ble tatt med til det meste av severdighetene i området. Vi ble invitert med på rockekonsert med Rod Steward og Uriah Heep. Og ikke minst vi fikk se mye nytt som i 1975 var lite kjent i Norge. Kjøpesentre, limosiner, pizza, heldekningstepper og private svømmebasseng er ting som den gang ikke var vanlig her hjemme.

Hjemreisen ble litt lengre enn forventet fordi hovedakslingen røyk og vi måtte seile hele veien hjem uten bruk av motor. Så det som skulle være en tre ukers tur fra New York til Trondheim ble fire uker til Plymouth og deretter to uker med slepebåt til Trondheim. Nord-Atlanteren i september og oktober var ikke like behagelig som den andre veien. Vi var delt i to vaktlag og det jeg husker best av hjemturen var at jeg var konstant trøtt og kald. Eneste gangen jeg sov mer enn fire timer i strekk var da vi seilte gjennom orkanen Faye. Da måtte vi ligge fullt påkledd i hengekøya og jeg sov som meg gjennom hele orkanen. Vel framme i Trondheim fikk jeg reise gratis med en lastebåt til Stavanger som skulle være mitt hjemsted de neste syv årene.

Som 15 åring var det en stor opplevelse å få reise over Atlanterhavet i en ordentlig seilskute.