Tur til Ecuador 2006

Reisen over

Vi var litt sent ute med å lete etter billetter, så å finne en billig tur var ikke så enkelt. KLM var fullbooket og de fleste alternativene ble temmelig dyre. Men i våre dager kan man jo være sin egen reiseagent. Og med litt tålmodighet fant vi en rute via Frankfurt og Caracas som var overkommelig. Litt rart å betale førti tusen og bare få tilbake en epost med et referansenummer. Vi kom oss med Lufthansa til Frankfurt, men der var det overbooket til Caracas. Det ble 24 timer i Frankfurt på Lufthansas regning. Men når man i tillegg til hotell og mat også får €600 pp i kompensasjon går skuffelsen fort over. Verre var det når vi kom til Caracas og det viste seg at endringen av billetten derfra til Quito ikke var i orden. Men vi fikk omsider plass på Avianca via Bogota til Quito. Bagasjen derimot brukte ytterligere hhv. 24 og 36 timer på komme seg til Quito via Miami og en eller annen rute med to helt andre flyselskap.

Quito

Vi hadde bestilt rom på Hotel Quito før vi reiste. Vi tilbrakte tilsammen 7 uker der i 1997, så det var ikke noe tvil om hvor vi skulle ta inn. Hotellet har oppvarmet svømmenbasseng, fin uteplass og en grei resturant. Med $70 for et rom med plass til alle fire ble det vårt tilholdssted i Quito.

Gjensynet med Quito var hyggelig. Tiden har ikke stått stille der heller. Mobiltelefoner og internett gjør også at kommunikasjonen hjem er enkel. El Teleferico, taubanen opp på kanten av Pichincha var en ny attraksjon. Fantastisk utsikt fra 4050 meter over havet. Det er også en fornøyelsespark ved starten av taubanen som vi klarte å styre unna.

Cuenca

Vi valgte å fly fra Quito til Cuenca fordi Tungurahua hadde utbrudd. Tanken på å kjøre buss forbi foten av en vulkan som spydde ut aske og støv, var ikke fristende. Heller ikke i Cuenca var det tvil om hotell. Crespo var det hotellet vi bodde på sist og det er meget spesielt og svært hyggelig. Alle rommene er forskjellige og har sin individuelle innredning. Forøvrige det eneste hotellet i Ecuador vi kjenner til som har nettsider på norsk.

Barnehjemmet hadde flyttet til det som hadde vært et motell langs Pan Americana kalt El Molino (nord, Km 7). Der hadde Tadeos Torres gjenoppstått i trvielige småhus og med det meste på bakkeplan. Atmosfæren var den samme og det framsto som veldrevet og bra for barna.

Guayaquil

Vi tok bussen ned til Guayaquil. Seks timer tok det før våre venner traff oss på den nye busstasjonen. De hadde reservert rom for oss på Grand Hotel Guayaquil. Det ligger midt i sentrum og har badebasseng.

Det var veldig hyggelig å se alt som hadde skjedd i Guayaquil. Det var en by med et tvilsomt rykte, men det gjelder ikke lenger. Takket være en iherdig borgermester har byen fått en kraftig ansiktsløftning og Malecon 2000 er en liten perle av en strandpromenade.

Rett nord for byen har de bygget opp en historisk park hvor vi tilbrakte en dag sammen med våre ecudorianske venner som vi ble kjent med i 1987 og som var i Oslo i 1991.

Det er en dyrepark i tilknytning til den historiske parken, men dyreparken som ligger 17 km ut i retning Daule, er bedre og har flere ulike dyr fra Ecuadors mangfoldige fauna.

La Costa

Vi dro oppover kysten til Ayampe, en liten landsby med ca 300 innbyggere. Der hadde vi noen avslappende dager på La Tortuga. Fantastisk strand og veldig hyggelig sted. $30 per døgn for alle fire er jo heller ikke noe å klage på. Eieren, David, snakker utmerket engelsk og er behjelpelig med det meste. Vi tok en dagstur til Isla La Plata. En slags mini-Galapagos med en veldig anderledes fauna enn på fastlandet. En dag der ligner mye på en dag på en av øyene på Galapagos. Absolutt verdt turen dersom ikke Galapagos står på reiseruten. På veien tilbake så vi knølhval som hoppet og danset i over 20 minutter.

Manta

Fra Ayampe tok vi bussen videre nordover til Manta. Byen i seg selv falt ikke helt i vår smak, men vi fant oss godt til rett på Hotel Oro Verde. Med sine $90 per natt for fire var det det dyreste hotellet vi bodde på.

El Oriente

Vi fløy tilbake til Quito og var der noen dager før vi dro ned i Amazonas jungelen. Vi fant Cotococha på nettet. Det var et fint sted med hyggelig betjening, full pakke med mat, utflukter osv. Vi var der i tre netter og hadde to dager med utflukter. Barna fikk oppleve en ganske annen verden. AmaZOOnico er et rehabiliteringssenter for ville dyr som man forsøker å tilbakeføre til jungelen. Senteret er drevet av frivillige fra hele verden og de gir også omvisninger. Fant ikke noen god nettside for AmaZOOnico, men bruk det som søkeord i Google så kommer det en rekke treff.

Generelt om å reise med barn i Ecuador

Det fungerte aldeles utmerket for oss. Vi hadde ikke en eneste ubehagelig opplevelse på fire uker. Folk var selvsagt nysgjerrige på oss og barna, men når de fikk vite at de var adoptert var de umåte positive. Det hjelper oss selvsagt at vi snakker spansk begge to. Men det var langt flere som kunne mer eller mindre bra engelsk nå enn for 10 og 20 år siden.

Ecuador har gått over til å bruke US dollar som valuta. Det var mange meninger om det, men for oss gjorde det ting veldig enkelt. Som denne siden viser er det meste tilgjengelig på nettet. I byene hadde hotellene trådløst nettverk og også PCer til utlån. Det er i tillegg Internett kaféer over alt. Vi brukte Skype for å ringe hjem fra egen PC. Det fungerte fint selv om kvaliteten ikke alltid var helt topp. I Ecuador er det GSM 850 som gjelder på mobiltelefoner. De fleste telefoner som selges i Norge støtter ikke det. Så det beste er å kjøpe en telefon der nede med kontantkort. Det koster rundt $50 for en enkel telefon. Porta har best dekning utenfor byene. Vi kjøpte to stk. og fant at det var en praktisk og lønnsom investering. Ikke minst var det greit for de hjemme å vite at de kunne ringe oss når som helst.